Кінотеатр ім. Черняховського

Головна Стрелка вправо Пам'ятки архітектури Стрелка вправо Кінотеатр ім. Черняховського
ТОП-10 найстаріших будівель міста Умань
19.06.2020
«Зачекінься в Умані»: підбиття підсумків фотоконкурсу
25.06.2020

Кінотеатр ім. Черняховського

Адреса: вул. Незалежності, 6

Ідучи вулицею Незалежності, неможливо не помітити будівлю колишнього кінотеатру ім. Черняховського. Вона має давню і цікаву історію…
У 1830 році на кошти графа Олександра Потоцького розпочали будівництво великого цегляного будинку. За два роки його відкрили як «владельческий концертный зал» – місце, де влаштовували концерти і гучні бали міської знаті, поміщиків та чиновників. Тут також відбувалися перші на території сучасної Черкаської області театральні вистави. У червні 1842 року в Умань заїхав подивитися на відому «Софіївку» корифей російської сцени М. Щепкін. Він був присутнім на спектаклі однієї з гастрольних труп. Щепкін високо оцінив гру провінційних акторів і запропонував зіграти спільно одну п’єсу – «Мирандоліна» К. Гольдоні.
У 1866 році «публічну залу» перебудували на військовий манеж для тренування виїзду коней кавалерійського полку, що квартирував тоді в Умані.
У 1894 році з ініціативи князя Олександра Михайловича манеж перебудували на Військовий собор «во имя святого князя Александра Невского и святой преподобной Ксении». 35 років дзвони Військового собору запрошували парафіян на церковну службу. У 1914-1917 роках після проведення молебнів звідси відправляли на фронт Першої світової війни військових Уманського гарнізону. У 1921 році Військовий собор став на деякий час кафедральним собором Української автокефальної православної церкви.
Проте недовго проводили богослужіння в храмі.
Навесні 1929 року більшовики розгорнули кампанію із закриття культових споруд. Собор закрили. Розпочалася перебудова споруди на звуковий кінотеатр – було знято куполи, зроблено внутрішнє переобладнання. Перебудова не передбачала збереження естетичного та культурного змісту споруди. У травні 1932 року у держкінотеатрі №14 глядачі побачили перші кінофільми. У роки нацистської окупації кінотеатр продовжував працювати, але лише для німців.
З 1952 до 1957 року тривала реконструкція кінотеатру, в результаті якої будівля отримала той вигляд, який ми бачимо зараз. Перед центральним входом з’явилися 6 колон, а вгорі на фронтоні барельєф із зображенням І.Д. Черняховського і напис «Кінотеатр ім. Черняховського». 30 червня 1957 року капітально реконструйований кінотеатр, розрахований на 550 осіб, гостинно відчинив свої двері перед глядачами.
У 1997 році в кінотеатрі відбувся останній сеанс.

 

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *