Художній музей (картинна галерея)

Головна Стрелка вправо Варто відвідати Стрелка вправо Художній музей (картинна галерея)
«Позитив» центр дозвілля
28.03.2017
Уманський краєзнавчий музей
28.03.2017

 

Художній музей розміщено в будівлі римо-католицького костелу Успіння Богородиці, пам’ятці архітектури національного значення (охоронний номер № 771), будівлі стилю класицизму початку ХІХ століття.

 

У 1780 році в м. Умані на місці спаленого дерев’яного польського католицького храму розпочалося будівництво нового кам’яного костелу. Після закладки фундаменту його будівництво тимчасово припинилось. У 1820 р. на кошти графа Потоцького (власника Умані і Уманського маєткового ключа) будівельні роботи поновлено й остаточно завершено у 1825 р.

Понад 100 років костел був діючим і у 1934 р. в зв’язку із зменшенням кількості віруючих був закритий як культова споруда. Того ж року у приміщенні відкрили виставковий зал Соціально-історичного музею Уманської округи. Соціально-історичний музей мав найціннішу фондову колекцію творів європейських художників: картини Строцці, Я. Матейка, Х. Рібейри, офорти Рембрандта, а також колекцію порцеляни, меблів, скульптурні роботи відомих європейських майстрів.

З часом будівлю передали Уманському управлінню змішаної торгівлі під складські приміщення.
В роки Другої світової війни найцінніші твори мистецтва були розграбовані.

У 1967 році завдяки клопотанням ентузіастів музейної справи, істориків-краєзнавців: Г. Храбана, Н. Суровцової, М. Комарницького зародилася ідея створити в колишньому костелі картинну галерею. Пізніше, підтримавши ідею своїх земляків, письменники М. Бажан, Ю. Смолич, мистецтвознавець Н. Кочережко за підтримки керівництва міста клопотали про подальшу долю будівлі.

З нагоди 30-річчя визволення м.Умані від нацистських окупантів відбулось урочисте відкриття першої в області картинної галереї, що стало знаковою подією для міста та області. Презентувалась перша виставка: «Земля і люди». Працівники музею активно проводили виставкову та роботу щодо наповнення фондової колекції. Полтавський музей, Лублінський музей, Феодосійська галерея, Черкаський та Київський музей західного і східного мистецтва передали колекцію у кількості 600 одиниць збереження; вироби майстрів Індії, Китаю, Японії, Індонезії та 92 картини німецького художника А.Буша.

Фондова колекція художнього музею нараховує більше 5 тисяч одиниць збереження. Серед живописних творів велику цінність мають роботи західноєвропейських художників ХІХ початку ХХ ст.: Д. Беццуолі, Ж.Б. Грьоза, Я. Сімона, А. Буша, серія портретів, виконаних польськими авторами кінця ХІХ ст. С. Рейханом, Р. Крижанівським, К.Мардзевичем, Горовіцем, І. Соколовим, та роботи представників української школи живопису. Серед скульптур унікальними є роботи італійського та польського скульпторів А. Канови і С. Годебського, земляків-скульпторів Г. Петрашевич, Я. Красножона, кераміста Д. Головка.

З 1995 року в приміщенні картинної галереї прочани парафії Успіння Пресвятої Діви Марії м. Умані відправляють богослужіння. Протягом року проводиться близько 90 богослужінь.

 

Адреса: вулиця А. Кизила, 2

Телефон: (04744) 3-64-14

Прийом відвідувачів: 8:30 – 17:00

Вихідний: понеділок

Вхідний квиток – 5 грн. (діти початкових класів), 10 грн. (діти середніх, старших класів, студенти), 15 грн. (дорослі).

Вартість екскурсії – 50 грн./год. з групи (дорослі), 30 грн./год. з групи (діти)

icon-car.pngFullscreen-Logo
Художній музей (картинна галерея)

loading map - please wait...

Художній музей (картинна галерея) 48.749453, 30.218765 Детальніше

3 Comments

  1. Анна :

    Дивно якщо шукати польський костел, то архітектура зовсім інша, і дивний збіг обставен, що майже всі храми побудували на території України, і не тільки в період 1810-1820 роки, плюс мінусь кілька років, і чомусь попередні що стояли, монастирі, храми, фортеці, магічним чином були зруйновані по фундамент або і не існували, Прямо як гриби в лісі зявлялись храми, особливо хрестиянські по російській імперії, Я вважаю що просто змінилась влада, і по всіх храмах іншої віри (не правельної) просто були зруйновані, оббиті, на їх місце ліпили ікони, та хрести, переважно рівносторонні.

  2. Анна :

    Доречі наш костел ну дуже схожий на храм Юпітера

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *