Уманський краєзнавчий музей

Головна Стрелка вправо Варто відвідати Стрелка вправо Уманський краєзнавчий музей
Художній музей (картинна галерея)
28.03.2017
Державний історико-архітектурний заповідник “Стара Умань”
28.03.2017

 

Уманський краєзнавчий музей один із найстаріших музеїв в Україні. Офіційне відкриття музею, який тоді називався «Історичний музей Уманщини», відбулося в листопаді 1917 року в приміщенні І Української гімназії – імені Б.Грінченка. Засновником і першим директором музею був відомий український археолог та мистецтвознавець Петро Курінний.

У 1923 році музей отримав статус державного, назву «Окружний соціально-історичний музей Уманщини» і нове приміщення, в якому знаходиться і зараз – будівля пам’ятки архітектури початку XX ст., колишня приватна лікарня терапевта Матильди Піотровської. У 1931 році музей перейменовано в Уманський районний краєзнавчий музей.

Уманський музей за історичною та художньою цінністю фондового зібрання і науковим потенціалом його працівників мав досить високий статус в Україні. У його фондах була колекція безцінних творів визначних майстрів XVI-XVIII ст., серед них оригінальні офорти Рембрандта, літографія 1509 р., картини класиків XVIII-XIX ст. Значна колекція коштовного декоративного і побутового посуду західноєвропейської і китайської порцеляни, скульптура, гобелени, меблі. Багате нумізматичне зібрання включало колекцію печаток і перснів. Бібліотека нараховувала 4240 книг та понад 1000 стародруків.

Таким чином в роки Другої світової війни музей було розграбовано. Гітлерівські окупанти вивезли найцінніші колекції: картини іспанських, голландських, польських художників, археологічну, нумізматичну колекції, меблі ХVI-XVII ст., стародруки. 30 березня 1944 року експозиційні зали було знову відкрито для огляду.

Уманський краєзнавчий музей сьогодні – це науково-освітня установа. Основні напрямки його діяльності полягають у збиранні, науковому вивченні і всебічному освітньо-виховному використанні музейних предметів.

Фондова збірка музею нараховує більш як 50 тисяч експонатів. Серед них: унікальна археологічна та нумізматична колекції, предмети декоративно-ужиткового мистецтва, художні, документальні, графічні та фотодокументи, воєнно-історичні, історико-побутові предмети.

Експозиція Уманського краєзнавчого музею широко висвітлює історію Уманщини з найдавніших часів до сьогодення та природу рідного краю.

Вартість послуг на 2021 рік

Вартість вхідного квитка:

  • Дітям віком до 5 років (індивідуальні відвідувачі) – безкоштовно;
  • Вихованцям освітніх закладів для дітей дошкільного віку (дитячі садки), учням загальноосвітніх шкіл та студентам навчальних закладів (очної форми навчання) – 15,00 грн.
  • Дорослим відвідувачам старшим 18 років та студентам заочної форми навчання  – 30,00 грн.

Вартість путівок для проведення екскурсійного обслуговування населення :

  • Вихованцям  освітніх закладів для дітей дошкільного віку (дитячі садки),  учням загальноосвітніх шкіл, студентам навчальних закладів (очної форми навчання), дорослим відвідувачам старшим 18 років та студентам заочної форми навчання  – 50,00 грн.

Тривалість проведення оглядової (тематичної) екскурсії – одну академічну годину (45 хвилин).

Якщо тривалість екскурсії більше за одну академічну годину екскурсійного обслуговування вартість послуги здійснюється в подвійній оплаті.

Фото зйомка (заборонено використовувати спалах), в тому числі й мобільним телефоном, здійснюється з дозволу та за попередньою оплатою.

Професійна фото- та відеозйомка – з дозволу  адміністрації  та на платній основі згідно із затвердженими тарифами.

Адреса: вулиця Незалежності, 31

Телефони: (04744) 3-75-11, 3-34-46

Прийом відвідувачів: 8:30 – 17:00

Вихідний: понеділок

Сайт: Уманський краєзнавчий музей (ukmuseum.com.ua)

 

 

 

icon-car.pngFullscreen-Logo
Уманський краєзнавчий музей

loading map - please wait...

Уманський краєзнавчий музей 48.743728, 30.217834 Детальніше

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *