Головне училище садівництва

Головна Стрелка вправо Без категорії Стрелка вправо Головне училище садівництва
В Умані квітує тюльпанове дерево
06.06.2017
В Умані з’явився перший туристичний вказівник
19.06.2017

Головне училище садівництва (архітектурний комплекс)

вул. Інститутська, 1

Майже на території дендропарку «Софіївка» знаходяться корпуси Уманського національного університету садівництва. Головний корпус цього закладу вражає своєю пишністю та архітектурною довершеністю. А почалась його історія в 1859 році, після того, як до Умані з Одеси перевели Головне училище садівництва. Для училища збудували великий навчальний корпус та пансіонат, які стояли поряд. А в 1863 році архітектор Микола Марков звів хатню церкву Марії Магдалини, якою з’єднав корпус і пансіонат в єдину Г-подібну споруду.

Ще одина, не менш колоритна споруда – навчальний корпус з оранжереями – один із найстаріших в усьому ансамблі університету. Збудований Л. Х. Метцелем ще за життя графа Ст. Щ. Потоцького, тобто до 1805 р. Початково будинок мав два поверхи. На рівні другого поверху, на фасаді, зверненому до парку «Софіївка», знаходився балкон.

Після конфіскації маєтків графа О. Потоцького до російської скарбниці (1832 р.) і переходу Умані під юрисдикцію військових поселень (1836 р.) оранжереї, що знаходились на той час у незадовільному технічному стані, були відремонтовані коштом військовопоселенського начальства. У 1861 р. було проведено реставрацію головної оранжереї. Очевидно, саме тоді було добудовано третій поверх корпусу. Загалом пам’ятка є унікальним творінням архітектури початку ХХ ст., яке поєднує функції навчального закладу та рідкісного типу споруд садово-паркової архітектури.

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *