Будинок графа Волконського

Головна Стрелка вправо Без категорії Стрелка вправо Будинок графа Волконського
Фестиваль повітряних куль в Умані
30.05.2017
Будинок Максимчака
01.06.2017

Будинок графа Волконського

Коломенська, 10

У цьому будинку в 1825-1826 рр. (до арешту) жив декабрист і граф Сергій Григорович Волконський. За чутками, саме тут на той час базувалась масонська ложа чи то її відділення, адже С. Волконський був активним її членом. На таємні наради до графа приїжджали В. Давидов і П.Пестель.

У 1825 році разом із чоловіком тут проживала дружина – Марія Миколаївна Волконська (із роду Раєвських), оспівана О.С.Пушкіним та О.М.Некрасовим.

Сам будинок, споруджений у 1825 році, був дерев’яним. З фасаду прекрашений колонами, мезонін мав балкон. Після арешту С. Волконського, у січні 1826 року, приміщення перейшло у власність графа О.Потоцького та було значно перебудовано.

У 1852 році тут проживали дивізійні генерали. А в 1882 році у будівлі розміщувалося управління повітового військового керівництва. З 1909 року тут була квартира для командира полку. А в радянські часи тут мешкали приватні особи.

Зараз немає ні колон, ні балкона. Мезонін до початку 60-х років ще зберігся, але споруда була так занедбана, що його довелося розібрати. Після реконструкції будівлю віддали дитячо-юнацькій спортивній школі.

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *