Приватна лікарня

Головна Стрелка вправо Пам'ятки архітектури Стрелка вправо Приватна лікарня
Готель «Новоєвропейський»
21.03.2017
Міська управа
21.03.2017

Приватна лікарня

вул. Незалежності (кол. Жовтневої революції), 31

Будинок, зведений у 1902 році, формує забудову однієї з центральних вулиць міста. Замикаючи перспективу вулиці Успенської (історична назва – вул. Дворянська), слугує чудовим силуетним та кольоровим акцентом архітектурного оточення.

У дореволюційні часи приміщення сучасного краєзнавчого музею займала приватна стоматологічна клініка Піотровської. Всередині будівлі розташовувались палати, кабінети лікарів, аптека, квартири лікарів.
У 1906 році за ініціативи вчителя урядової гімназії Д. М. Щербаківського було створено гурток любителів старовини та етнографії, який займався збиранням старовинних речей, зразків орнаментів, декоративних розписів тощо, але незабаром припинив роботу через протидію міської влади. Зібрані матеріали було передано до Київського місцевого музею.

Справа Д. М. Щербаківського була продовжена членом Уманського історичного товариства П. Курінним, який впродовж 1913-1919 рр. систематизував усі знайдені матеріали у п’яти відділах новоствореного музею: археологічному, церковному, історичному, етнографічному, нумізматичному.

У 1920-1921 рр. у будинку послідовно розташовувались: штаб 45-ї стрілецької дивізії, управління 14-ї армії, штаб 3-го кавалерійського корпусу під командуванням Каширіна.

У 1924 році музей було названо «Соціально-історичний музей Уманської округи», він одержав окреме приміщення і статус державного. У 20-40-х роках музей значно розширюється, але Друга світова війна завдала йому непоправної шкоди – значну кількість експонатів було вивезено, і лише частину з них вдалося згодом повернути. Збитки, завдані музею, оцінювались у 7 млн. карбованців за цінами 1945 року, але його робота все ж таки була відновлена з 30 березня 1944 року.

Південно-західне крило було добудоване у 1960-і роки – зведено другий поверх в архітектурних формах старого будинку. Пізніше до дворового фасаду було зроблено господарську добудову.

 

icon-car.pngFullscreen-Logo
Приватна лікарня

loading map - please wait...

Приватна лікарня 48.743676, 30.218038 Детальніше

3 Comments

  1. Лариса :

    Підкажіть, хто мешкав у будинку дорослої інфекційної лікарні за адресою Стара прорізна, 4. Дякую

  2. Іван :

    де знайти інформацію про інші старі будівлі по вулиці Незалежності?

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *