Умань: куди піти і що подивитися

Головна Стрелка вправо Новини Стрелка вправо Умань: куди піти і що подивитися
Костел Успіння Богородиці
05.05.2017
ВВС Україна пропонує втекти від “Євробачення” до Умані
11.05.2017

Умань очима ужгородського журналіста Василя Седойкіна, редактора інтернет-видання “TheCity”, який наприкінці квітня в рамках проекту  “Uman Travel” побував в Умані.

Умань є містом обласного підпорядкування, розташоване на території Черкаської області, також воно є адміністративним центром однойменного району. Знаходиться місто в районі злиття двух річок – Уманка та Кам’янка. За останнім переписом, на території Умані проживає 87 тисяч мешканців.

Це місто вабить до себе всіх, хто любить архітектуру, красу та природу, адже тут знаходиться одне с найпрекрасніших місць на території України – “Софіївка”, національній дендрологічний парк. Крім цього, один раз на рік саме в це місто приїжджають десятки тисяч релігійних євреїв зі США та Ізраїлю. Сюди вони їдуть на могилу рабі Нахмана, який є відомим праведником – кабалістом.

У міста Умань доволі вдале розташування, так як поряд з ним проходить міжнародна траса Київ – Одеса, яка по своїй суті є частиною так званого транспортного коридору Європи.

Що подивитися

Дендропарк “Софіївка”

Парк, загальна площа якого майже 180 га, розташовується в північній частині Умані. Заснував його в 1796 році польський магнат Станіслав Потоцький. На його улюблену дружину Софію справив величезне враження парк Аркадія, який належав її подрузі Хелені Радзивілл, і Потоцький вирішив подарувати дружині власний. Для втілення цього грандіозного проекту магнат запросив польського інженера Людвіга Метцеля. Всього за кілька років в майже безлісій місцевості був створений парк, названий на честь дружини Потоцького –  “Софіївка”.

Згідно із задумом творців, “Софіївка” є ілюстрацією до поем Гомера “Іліада” і “Одіссея”. Кожна його композиція висловлює певну ідею або відсилає до якогось міфу або події. Це не дивно, адже Софія була грекинею, а Потоцький подарував коханій шматочок її батьківщини.

Після того як всі володіння Потоцьких в 1832 році були конфісковані, “Софіївка” зазнала ряду значних змін. У парку були зведені нові будівлі й альтанки, його територію розширили і доповнили понад сотнею видів рідкісних дерев, чагарників.

За часів Другої світової парк значно постраждав і після війни проводилися роботи з його відновлення, оновлення і розширення. Однак найбільші реставраційні, ремонтні та відновлювальні роботи були проведені в останні два десятиліття ХХ століття.

Графік роботи: з 9.00 до 18.00
Вхідний квиток для дорослого – 40 грн.
Вхідний квиток для дитини – 25 грн.
Вартість екскурсії + 30 грн. (дорослі), +20 грн. (діти)
Катання на човні підземною річкою Ахерон – 40 грн. (дорослі), 20 грн. (діти)

Таємничі підземелля Василіанського монастиря

Коридорам, трапезним та келіям Василіанського монастиря вже 250 років, напевно саме тому вони так вражають людей. Враховуючи це, підземелля стали ще одним цікавим туристичним маршрутом в Умані.

Прийшовши на місце, туристи бачать монаха, саме він є екскурсоводом, який зробить цікаву екскурсію, в обов’язковому порядку повідає про життя та історію монахів. Безпосередньо сам монастир було збудовано у 1766 році, який відразу став справжнім центром освіти Київщини. Тут проходили навчання 400 учнів, щоправда, виховували їх у дусі любові до католицизму та прививали захист церкви.

Для монастиря 1768 рік став дуже важким, адже тоді завдяки підземним ходам до міста зайшли гайдамаки, які влаштували тут справжню розправу з великою кількістю пролитої крові. Всіх євреїв-орендаторів, греко-католицьких священиків, польських шляхтичів зарізали та кинули до криниць. До аналогічної тактики вдались турки в 1674 році, які зайшли до міста теж за допомогою підземель.

Виявили підземелля у XIX столітті, але тільки в тридцятих роках XX століття їх почали вивчати і лише у XXI столітті їх перетворили на туристичний маршрут.

Графік роботи: з 8.00 до 17.00, вихідні – субота, неділя. Можливе проведення екскурсії і у вихідні дні за попереднім записом за тел. (04744) 3-11-88.
Вартість екскурсії – 20 грн. (дорослі), 10 грн. (діти).

Уманський краєзнавчий музей

У 1906 році Уманський краєзнавчий музей починає свою історію, адже саме тоді Данило Щербаківський, вчитель місцевої чоловічої гімназії заснував та почав розвивати гурток поціновувачів старовини. Пізніше вчитель став видатним мистецтвознавцем, археологом, але й далі продовжував збирати цікаві предмети. Саме так було створено першу колекцію речей і гурток перетворився з часом у хороший музей.

Правда, відкриття музею відбулось лише у 1917 році, а у 1924 році йому було присвоєно статус державного, саме тоді під експозиції музею виділили нове приміщення, в якому й по наш час він перебуває.

Велике спустошення для музею принесла Друга світова війна, під час якої більшість експонатів було розграбовано. Німецькі війська вивезли картини польских, голландських, іспанських художників, старовинні меблі, нумізматичну колекцію, археологічні цінні речі, колекцію порцеляни.

Відновив свою роботу музей лише у 1944 році і відбулось це 30 березня.

На сьогоднішній день у фондах музею знаходиться близько 50 000 різноманітних експонатів.

Вхідний квиток – 5 грн. (діти початкових класів),

10 грн. (діти середніх, старших класів, студенти),15 грн. (дорослі).

Вартість екскурсії – 50 грн./год. з групи

Маленький Ізраїль, могила рабі Нахмана

Звісно, Умань, як і будь-який райцентр в Україні, є невеликим та спокійним містом, спокій якого порушується у вересні місяці, саме тоді воно переповнюється євреями-паломниками, які їдуть сюди не тільки зі всієї України, але й з Ізраїлю та інших країн. Приїздять сюди євреї-хасиди, основна мета яких побувати на могилі рабі Нахмана – вона для них є справжньою святинею.

На могилу цадика Нахмана щорічно приїжджає як мінімум декілька десятків тисяч євреїв, які сповідують хасидизм. Вони вважають, що хоча б раз в житті необхідно побувати на могилі свого вчителя, щоб отримати благословення та захист після смерті, а ще побувати на могилі значить отримати благословення на наступний рік. Тому на єврейський Новий рік до Умані приїздить велика кількість паломників.

Заповідник “Трипільська культура”

У 2002 році в Черкаській області був створений історико-культурний заповідник «Трипільська культура». До складу заповідника включені розкопки 11-ти стародавніх поселень трипільської цивілізації, вік яких понад 5 тисяч років. Деякі з них побудовані з дивним розмахом, як для епохи неоліту. Наприклад, на території поселення «Тальянки», за даними аерофотозйомки, знаходилося близько 2700 різних споруд. Археологи з’ясували, що будинки у трипільців були двоповерхові: перший поверх використовувався як господарське приміщення, а другий – як житлове.

У селі Легедзине, де знаходиться дирекція заповідника, створена реконструкція декількох трипільських жител в натуральну величину! Розташовані під відкритим небом вони створюють враження справжнього стародавнього поселення. Тут же увазі туристів представлені знахідки трипільської культури, зокрема предмети побуту зі своєрідними трипільськими розписами й орнаментом, цікава і оригінальна кераміка.

Вхідний квиток – 20 грн. (дорослі),  10 грн. (діти та пенсіонери)
Вартість екскурсії для групи – 200 грн.

Де зупинитись в Умані

Готельний комплекс “Фортеця”

Готельний комплекс “Фортеця”  розташувався в самому центрі міста Умань, на узбережжі річки Уманка. Варто зазначити, що знаходиться комплекс в приміщені колишнього водяного млина, який було для цього спеціально реконструйовано. Саме приміщення збудували у XIX столітті і воно є пам’яткою архітектури.

Готельний комплекс пропонує своїм клієнтам 57 номерів, в яких є всі необхідні зручності.

Де поїсти в Умані

Ресторан “Пан Кабан”

Цей заклад радий вітати всіх, хто переслідує мету провести час в затишку, щоб не було метушні, а відпочинок супроводжувався приємною музикою. Саме для цього у ресторані створені всі умови, починаючи від обстановки і закінчуючи загальною атмосферою закладу. Тут кожен забуде про важкий час, неприємні думки та різноманітні життєві клопоти.

Ресторан-музей “Українське село”

Недалеко від Умані, в селі Сичівка, розташувався ресторан-музей “Українське село”. Його було спроектовано як невеличке село в Україні XIX століття, цій концепції в повній мірі відповідає весь його інтер’єр, який гармонійно доповнюється різноманітними старовинними предметами та знаряддями праці. Також на території ресторану широко використовуються різноманітні природні матеріали.  Гостям закладу запропонують традиційну українську кухню, крім цього є кухня італійська та багато страв на грилі.

 

Джерело: https://thecity.com.ua/uman-kudi-piti-i-shho-podivitisya.html

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *