Будинок Максимчака

Головна Стрелка вправо Пам'ятки архітектури Стрелка вправо Будинок Максимчака
Будинок графа Волконського
01.06.2017
Під час повітроплавного фестивалю в Умані встановили рекорд України
06.06.2017

Будинок  В.П. Максимчака

Садова, 30

Величезна садиба з фруктовим садом, що йшов аж до самої «Софіївки» і до дороги на Нову Умань, на початку ХХ ст. належала пані Змігродській. Вона була заміжня за агрономом В.П. Максимчаком і з часом місцеві жителі стали називати садибу будинком Максимчака, забувши, хто, власне, є господарем усіх володінь.

25 квітня 1920 року у будинку Максимчака було відкрито дитячий клуб із дитячим майданчиком, а згодом створено дитячий будинок. З часом при дитячому будинку запрацювали столярна і швейна майстерні, гуртки: духовий, фото, шаховий, хоровий, танцювальний. Була своя кролеферма та свиноферма.

9 вересня 1971 року дитячий будинок закрили. В приміщенні розпочав свою діяльність дитячий садок №22. Він проіснував тут аж до 16 вересня 1996 року.

До 1999 року будівля пустувала. 16 лютого 1999 року на сесії міської ради було прийнято рішення передати  будинок в безоплатне довгострокове користування Уманському державному педагогічному університету імені Павла Тичини (аж до 19 лютого 2048 року).  Сьогодні тут знаходиться кафедра музики і хореографії університету.

Свого часу з 1970 і по 1984 роки на території  маєтку Максимчака знаходилось Уманське екскурсійне бюро. Будинок, у якому воно було, стояв праворуч від воріт центрального входу.

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *