Єврейський всесвіт Умані

Головна Стрелка вправо Екскурсії Стрелка вправо Маршрути Стрелка вправо Єврейський всесвіт Умані
Шуляк Лариса Андріївна
28.05.2020
Квести по місту
03.06.2020

Екскурсії в цьому розділі об’єднані спільною темою: єврейське минуле і сьогодення Умані. Адже Умань є містом, яке відоме у світі як важливе місце хасидизму і тепер як найбільший паломницький центр хасидів в Європі. Але що ми знаємо про минуле єврейської громади міста, крім цієї історії? Як з’явилися євреї в місті і чому вони були такими важливими для розвитку і процвітання приватного містечка Потоцьких? Якими були їхні традиції, щоденне життя в час, коли хасидська громада була лише невеличкою і зовсім невпливовою частиною громади? В який спосіб єврейська спільнота разом з іншими громадами творила багатокультурну міську мозаїку, яка залишилася в обрисах будинків, вулиць, у спогадах і пам’яті міста. Як і чому так трагічно обірвалося життя євреїв Умані в час Другої світової війни? Які пам’ятки багатої єврейської спадщини збереглися в місті і про що вони нам говорять?

Про це та багато іншого ви дізнаєтеся, обравши серед поданих нижче екскурсій. Вони проводяться різними екскурсоводами, мають різну тривалість, мови проведення, об’єкти відвідування. Обирайте, які вам найбільше підходять і телефонуйте за вказаними номерами. Приємної подорожі і гарних вражень!

 

1. «Єврейська Умань»

Тип: пішохідна, пішохідно-автобусна

Тривалість: 1,5-2 години

Мова проведення: українська, російська, польська, англійська, німецька

Під час екскурсії ви дізнаєтесь про те, як з’явилися євреї в Умані та чому вони були такими важливими для розвитку і процвітання міста. Відвідаєте пам’ятні місця єврейської історії Умані та отримаєте змогу ознайомитися із життям сучасного єврейського кварталу.

Об’єкти: площа Соборності, міська хоральна синагога, Приватбанк, синагога (вул.Волонтерів), єврейська школа (ЗОШ №8), синагога, могила рабі Нахмана, (за бажанням заїзд в Сухий яр та Єврейський цвинтар).

Телефони: 093-944-05-28, 099-444-23-28 (Вікторія)

 

2. «Умань єврейська»

Тип: пішохідно-автобусна, автобусна

Тривалість: 1-2-3 години

Мова проведення: українська, російська, англійська, німецька, польська

Об’єкти: ринок, хасидський мікрорайон, вул.Спінози, вул.Шмідта, Сухий яр, Уманська яма, гетто, єврейське кладовище.

Телефони: 097-233-28-54, 093-276-57-99 (Віолетта)

 

3. «Єврейськими місцями старої і нової Умані»

Тип: пішохідна, пішохідно-автобусна

Тривалість: 2 години

Мова проведення: українська, російська, англійська (розмовна)

Історична довідка про хасидизм як релігію. Відвідання уманських вулиць і пам’ятних місць брацлавських хасидів з використанням інтерактивних методів викладання матеріалу: музика, фото, книги.

Об’єкти: вул. Пушкіна, хасидський квартал, могила рабі Нахмана, місток Коенів, синагоги, талмуд-тора, кладовища.

Телефони: 097-411-78-86, 050-269-79-56, 063-361-37-75 (Ліана)

 

4. «Історії з життя євреїв Умані. Виникнення хасидизму»

Тип: пішохідно-автобусна

Тривалість: 1,5-2 години

Мова проведення: українська, російська

Історія євреїв Умані – одна з найцікавіших тем міста, яке завжди було сповнене особливим колоритом. Євреї почали селитися в Умані в 17-18 ст. буремні часи переживало місто на протязі століть. Найбільший економічний злет почався, коли місто стало власністю Францішика Селезія Потоцького в 1726 році. Польський магнат сприяє заселенню своїх володінь людьми єврейської національності, які займалися торгівлею та виробництвом.місто процвітає та стає знаним торгівельним центром.

Трагічні події другої Світової війни та єврейські погроми. Дізнаємося про релігію і традиції, освіту та культуру, особливості одягу, їжі, історії виникнення прізвищ тощо. А також, чому паломники кожного року приїздять до Умані?

Об’єкти: ринкова площа і торгові ряди, постоялі двори і готелі (Брістоль, Регіна, Новоєвропейський, Франція), власниками яких були євреї, прибуткові будинки Дітловичата Лерна, аптекарський магазин Бонфельда, аптечний склад Соломона Хомського, цирк-театр.

Телефони: 067-496-69-00, 066-480-07-49 (Лариса)

 

5. «Умань єврейська»

Тип: пішохідно-автобусна, автобусна

Тривалість: 1 – 1,5 години

Мова проведення: українська, російська

Екскурсійний маршрут розроблений з використанням матеріалів RеHERIT “Спільна відповідальність за спільну спадщину”, включає розповідь про хасидизм з заїздом на вул. Пушкіна. Може починатися з вул. Пушкіна або площі Соборності.

Об’єкти: вул. Пушкіна,  район заводу «Мегомметр», місце фортеці Умань, торгові ряди, ринок, вул. Шмідта 5, площа Соборності.

Телефон: 063-692-49-64 (Вікторія)

 

6. «Таємниці єврейського кварталу»

Тип: пішохідна

Тривалість: 1 година

Мова проведення: українська

Ви познайомитися з особливостями системи  світогляду  та світосприйняття жителів та гостей хасидського кварталу міста,  їх культурними, духовними та моральними цінностями та відвідаєте могилу  цадика Нахмана (Брацлавського).

Об’єкти: хасидський квартал, вул. Пушкіна

Телефони: 097-013-70-76, 073-068-00-25 (Ольга)

 

 

 

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *