Три цікавинки про Умань: готелі

Головна Стрелка вправо Новини Стрелка вправо Три цікавинки про Умань: готелі
Визначено переможців конкурсу «Уманська коляда – 2018»
19.02.2018
Календар подій міста Умань на 2018 рік
23.02.2018

Умань – місто туристичне і вже на початку ХХ ст. тут працювало близько 15 готелів. Вони були на різний смак і гаманець. Поруч із місцями для заїжджих селян діяли дорогі вичурні будинки для знаті.

Пропонуємо топ-3 найкращих готелів того часу:

Гранд-готель «Савой» (вул. Садова, 4). Сьогодні цей будинок мало нагадує осередок розкоші і убранства. Тут працює кілька магазинів, поліграфія. Однак на межі ХIХ- ХХ ст. це був один із найдорожчих і найпомпезніших закладів міста. За сучасними мірками – 5 зірок і не менше. Великі просторі кімнати з ексклюзивними меблями, текстилем, електричними лампами і власними самоварами. Перший поверх займали кілька ресторанів з живою музикою і гральними кімнатами. А ще для зручності постояльців у дворі готелю, була власна елітна паркова – дорога конюшня, де коней годували настільки відбірним вівсом, що порція його коштувала, як 40 буханок білого хліба або 17 кг. м’яса вищого ґатунку!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ошатний готель «Франція» (вул. Небесної сотні, 7) не зберігся до наших днів і був повністю зруйнований німцями під час бомбардувань у 1941 р. Сьогодні на його місці стоїть інший, великий демократичний готель «Умань», зовсім не схожий на попередника. Адже приміщення «Франції» мало два поверхи і було щедро оздоблене ліпниною. Стильні «французькі» вікна, маленькі декоративні вежі на даху – все це дійсно нагадувало розкішний європейський будинок. Номери готелю займали другий поверх, а на першому містились різні магазини та ресторан із доволі пікантною історією. Справа в тому, що певний час у Київській губернії діяв так званий «сухий закон» і вживання спиртних напоїв було дуже обмежене або і зовсім заборонене. Проте чого не зробиш заради улюблених клієнтів? В ресторані готелю «Франція» таємно, в окремій кімнатці, розважали публіку алкоголем. Хоча, мабуть, не всю, адже хтось поскаржився на директора закладу самому губернатору. Директора на місяць арештували та присудили штраф у 300 карбованців.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Готель «Європа», або ж «Новоєвропейський» (вул. Незалежності, 1) – один із найкрасивіших будинків міста. І хоч сьогодні він потребує ремонту, але в красі та ошатності фасадів йому годі відмовити. Арки, різьблені вікна та двері, кована огорожа балконів, який тримають два атланти – справжня окраса і принада тогочасного міста. Проте вабив готель «Європа» не тільки красивими фасадами і номерами. Річ у тім, що на першому поверсі готелю працювало кілька магазинів із широким вибором елітного алкоголю і добротного тютюну. А ще, поговорюють, там часто можна було зустріти дам для адюльтеру…

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *