Від минулого до сьогодення: уманські оранжереї

Головна Стрелка вправо Новини Стрелка вправо Від минулого до сьогодення: уманські оранжереї
В Умані стартувало опитування туристів
11.02.2019
Календар подій міста Умань на 2019 рік: що чекає на уманчан та гостей міста
28.02.2019

Історія будівлі уманських оранжерей досить давня і починається фактично зі створенням «Софіївки». У 1800 році, разом з літнім будинком графа Потоцького, було збудовано перші оранжереї. Архітектор – зодчий «Софіївки» – Людвіг Метцель. Спочатку будинок мав два поверхи. На рівні другого поверху на фасаді, зверненому до парку, знаходився балкон.

Після конфіскації маєтків графа Потоцького до російської скарбниці (1832 р.) і переходу Умані під юрисдикцію військових поселень (1836 р.) оранжереї, що знаходились на той час у незадовільному технічному стані, були відремонтовані коштом військово-поселенського начальства.

Згодом, у 1859 році, остання російська імператриця Олександра Романова подарувала «Софіївку» разом з оранжереями училищу садівництва і вони знову зазнали трансформацій. У 1861 році було проведено реставрацію головної оранжереї. Очевидно, саме тоді було добудовано третій поверх корпусу.

Останні масштабні роботи з оновлення та реконструкції оранжерей і теплиць відбулись у 2005 році. Зараз там вирощують безліч екзотичних рослин, серед яких: лимони, мандарини, апельсини, грейпфрути, ківі, хурма, гранат, інжир, банани тощо.

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *