Умань і Львів разом дбатимуть про культурну спадщину

Головна Стрелка вправо Новини Стрелка вправо Умань і Львів разом дбатимуть про культурну спадщину
В Умані незабаром презентують проект, покликаний привернути увагу до пам”яток архітектури
15.11.2018
В День святого Миколая в Умані відкриють головну ялинку міста
13.12.2018

Умань, обравши за стратегічний напрямок розвитку туризм, активно запозичує кращий досвід українських та зарубіжних міст. Про культурну спадщину міста Умань, його об’єкти, характеристики, стан та перспективи говорили 3 і 4 грудня уманчани разом з координаторами проекту «ReHERIT: спільна відповідальність за спільну спадщину», який фінансується Європейським Союзом і реалізується відділом культури Уманської міської ради й управлінням охорони історичного середовища Львівської міської ради спільно з громадськими організаціями «Центр міської історії» та «Лабораторія міського простору».

Львів та Умань – це європейські міста, які мають багато спільного в своєму минулому та величезну перспективу розвитку. Вони разом символізують вплив різних історичних та ментальних етапів на теренах нашої держави, зокрема польського, єврейського та пострадянського періодів.

На думку львівської координаторки проекту Ірини Мацевко, Умань надзвичайно цікава своїм минулим, своїм сьогоденням і своїм майбутнім для абсолютно різних спільнот людей.

– Залишаючись невеликим містом, Умань є великим туристичним центром. Треба зробити так, щоб люди не проїздили повз. Потрібно разом «витягти» місто з двох домінуючих об’єктів: Софіївського парку та могили цадика Нахмана і об’єднати все разом в один великий міський комплекс, – зазначила пані Ірина.

На думку в.о. начальника відділу туризму Уманської міської ради Світлани Паламарчук,  напрацьовані спільно з колегами матеріали стануть ґрунтовною  базою стратегічної концепції розвитку міста як туристичного. Також було зазначено, що Умань має величезний потенціал культурної спадщини з точки зору відомих персоналій. Адже лише розповідаючи про нашу землячку Надію Суровцову, можна ознайомити туристів з цілим пластом історії міста. Цікавим для гостей може бути і підхід від історії окремого будинку чи пам’ятника. Власне, про все це говорили учасники зустрічі «фокус-груп» проекту в Умані.

Партнери зі Львова поділились досвідом розвитку туристичної галузі, картографування історичних об’єктів, створення стратегій туристичного розвитку та концепцій ознакування спадщини, популяризації та збереження історичних пам’яток тощо. Також вдалось налагодити комунікацію між уманчанами –представниками різних галузей, які працюють над питанням культурної спадщини.

Нагадаємо, що проект «ReHERIT» триватиме 2 роки: з кінця липня 2018 до кінця липня 2020 і складатиметься з багатьох блоків активностей, а в результаті буде створено онлайн-ресурс інформації, матеріалів для фахівців на Порталі культурної спадщини (HeritageHub).

Таким чином, проект «ReHERIT:спільна відповідальність за спільну спадщину» вступив в активну фазу.

За матеріалами газети “Рідна Умань”

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *