Торгові ряди

Головна Стрелка вправо Пам'ятки архітектури Стрелка вправо Торгові ряди
Василіанський монастир
21.03.2017

Торгові ряди (ратуша)

вул. Небесної сотні, 47

Торгові ряди було споруджено у 1780 році за проектом архітектора Тепінгера. Будівля була квадратною в плані, мурованою з цегли, мала просторий внутрішній двір із двома в’їздами (на плані 1795 р. їх уже чотири). Зсередини двору було понад 40 комор для зберігання товарів приїжджими купцями. Східне та західне крила торгових рядів мали по два поверхи та вежі на кожному розі будівлі. З підвалів під будівлею йшли підземні ходи. Основна торгівля велась у внутрішньому дворі, в центрі якого було збудовано кам’яні лавки. Таке планування будинків для торгівлі відноситься до періоду будівництва дворів-фортець кінця XVII – початку XVIII ст. і зустрічається дуже рідко. Планування будівлі впродовж її історії кілька разів змінювалось. Наприклад, на плані 1842 року торгові ряди мали уже не чотири, а три в’їзди. План і фасад тогочасної будівлі були складені відповідно до розпорядження Київської губернської комісії. Тут планувалось розмістити «присутственные места», повітовий суд, скарбницю, острог для арештантської роти.

Під час огляду цієї будівлі архітектором Фурманом у 1851 році він зазначив, що старий гостинний двір в Умані знаходиться в аварійному стані і рекомендував знести цю будівлю, позаяк вартість її ремонту і сума, яку потрібно було б витратити на повну відбудові гостинного двору, були приблизно однаковими. Проте місцева влада тривалий час не вживала ніяких конкретних заходів у цьому приміщенні. Лише після того як під час пожежі  1857 року гостинний двір було значно пошкоджено, врешті вирішено було розпочати його ремонт. Впродовж 1859 – 1861 рр. на кредитні кошти було здійснено капітальний ремонт торгових рядів під керівництвом підрядника Лейби Айзенера.

На кінець вересня 1860 року основний обсяг робіт було виконано, розпочалось зовнішнє оформлення будинку (оштукатурювання, фарбування даху, труб тощо). Після завершення відновлювальних робіт у 1861 році складається детальний опис цієї будівлі: «Гостинный двор каменный одноэтажный, под железною крышею, построенный для помещения торговых лавок в виде замка на четыре фасада с двенадцатью фронтонами, четырьмя парапетами, двумя проездами в середину двора… Здание длинною с двух фасадов по Николаевской и Купеческой улицам по 42, а остальные два фасада по 39 2/3 саженей. Крыша окрашена зеленым колером на масле… наружные и внутренние стены, фронтоны, парапеты, пилястры, четыре погреба и своды в лавках и погребах оштукатурены и побелены снаружи песчаным цветом, а внутри белого цвета… Все дворовое место внутри Гостиного двора, а снаружи тротуары вымощены диким камнем».

Під час перебудови обабіч торгових рядів було проведено вулицю (Миколаївську). Виправлена споруда була передана у відання Ратуші (з 1861 року – міської Думи). В подальшому лавки гостинного двору здавались в оренду. У 1863 році кутові вежі та другі поверхи на входах були зняті. Зараз ця споруда представляє собою прямокутне кільце з двома бічними арочними проїздами.

 

icon-car.pngFullscreen-Logo
Торгові ряди (гостинний двір) на мапі

loading map - please wait...

Торгові ряди (гостинний двір) на мапі 48.746098, 30.229795 Детальніше

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *