Грандотель «Савой»

Головна Стрелка вправо Пам'ятки архітектури Стрелка вправо Грандотель «Савой»
Готель «Брістоль»
21.03.2017
Учбовий заклад
21.03.2017

Грандотель “Савой”

вул. Садова, 4

Будівля грандотелю «Савой» була зведена у 1899-1900 рр. на замовлення Лева Круглого.
Грандотель займав положення на розі сучасних вулиць Садової та Суровцової, його південний фасад примикає до будівлі педагогічного університету. В оформленні головного фасаду використано декоративні елементи неоренесансу, однак риси модерну чітку проявились в особливостях архітектурного декору, в асиметричному членування фасадів, розміщенні входів, балконів та аттиків.

Ця пам’ятка належить до типу комфортабельних готелів кінця ХІХ – початку ХХ ст., коли склався тип готелю, до складу якого, окрім номерів, входили ресторани, розміщені на першому поверсі. Вони були не лише місцем проживання, але і місцем розваг багатих клієнтів і саме тому мали багато оздоблений інтер’єр та розміщувались у центральних частинах міста.

У грандотелі «Савой» на початку ХХ ст. проживала родина Надії Віталіївни Суровцової – відомої громадської діячки, яка зробила помітний внесок у вивчення історичної минувшини Умані, збереження історико-архітектурної спадщини міста.

Після революції будинок належав Управлінню міліції Уманського повіту, з 1923-го по 1930 рік – Управлінню окружної міліції. Після Другої світової війни тут діяли кооперативне училище та республіканська школа ревізорів. На цей момент більша частина колишнього готелю зайнята уманським економіко-правовим коледжем.

 

icon-car.pngFullscreen-Logo
Грандотель «Савой»

loading map - please wait...

Грандотель «Савой» 48.749634, 30.224566 Детальніше

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *